Maalämpöpumpun Korjaus vai Uusiminen

Tervetuloa lukemaan blogia, joka käsittelee maalämpöpumpun korjaamisen ja uusimisen dilemmaa. Kun vanha maalämpöpumppu alkaa osoittaa merkkejä ikääntymisestään tai toimintahäiriöistä, moni pohtii, onko parempi vaihtoehto korjata se vai investoida uuteen järjestelmään. Tässä blogissa tarkastelen erilaisia näkökulmia ja harkintakriteerejä, jotka voivat auttaa sinua tekemään päätöksen.

 

 

Maalämpöpumpun iän huomioiminen

Ensimmäinen askel päätöksenteossa on arvioida maalämpöpumpun ikää. Yleensä maalämpöpumput ovat kestäviä, mutta vanhemmat laitteet saattavat olla alttiimpia toimintahäiriöille. Jos laite on alle 10-vuoden ikäinen, korjaus voi olla kannattava vaihtoehto. Kuitenkin, jos laitteella on jo reilun vuosikymmenen taival takanaan, uuden hankkiminen voi olla järkevämpi ratkaisu.

 

Korjauskustannukset vs. Uuden hankintahinta

Toinen keskeinen tekijä on korjauskustannukset verrattuna uuden maalämpöpumpun hankintahintaan. Jos korjaukset ovat kohtuullisia eivätkä ylitä uuden laitteen hintaa, korjaus voi olla taloudellisesti kannattavaa. Toisaalta, jos korjauskustannukset ovat lähellä tai ylittävät uuden pumpun hinnan, investointi uuteen laitteeseen voi olla pitkällä aikavälillä taloudellisempi vaihtoehto.

Rikkoutuneen kompressorin  tai integroidun varaajan korjaaminen on usein sen verran arvokas, että kannattaa vakavasti harkita uuden lämpöpumpun hankkimista.

Kiertovesipumpun vaihto taas on melko edullinen korjaus. Vaihtoventtiilin uusiminenkin usein kannattaa.

Automaatio on himan haasteelisempi arvioitava. Joissain tilanteissa osien saatavuus voi olla hankalaa ja hinnat siten korkeita.

 

 

Energiatehokkuus ja käytettävyys

Uusimmat maalämpöpumppumallit ovat usein entistä energiatehokkaampia ja ympäristöystävällisempiä. Niihin on vuosien varrella tullut paremmat COP:t, matalaenergia-kiertovesipumput , sekä älykkäämmät ohjaukset. Uuden hankkiminen voi siis tuoda mukanaan säästöjä energiakuluissa ja pienemmän hiilijalanjäljen. Tämä seikka kannattaa ottaa huomioon, kun punnitset vaihtoehtoja, erityisesti jos vanha laitteesi on jo teknisesti vanhentunut.

 

Tulevaisuuden tarpeet ja teknologian kehitys

Mieti myös tulevaisuuden tarpeitasi ja mahdollista teknologian kehitystä. Uusi maalämpöpumppu voi sisältää edistyksellisiä ominaisuuksia ja älykkäitä toimintoja, jotka parantavat lämmitysjärjestelmäsi suorituskykyä. Jos haluat olla askeleen edellä tulevia tarpeitasi, uuden laitteen hankinta voi olla harkinnan arvoinen. Yhtenä tärkeänä on pörssisähköohjaus, liitettävyys taloautomaatioihin, sekä muut etäohjaukset.

Mikä sopii minkäkin laitteen tilalle?

2000-luvun alussa oli oikeastaan kahta eri koulukuntaa. Ns. “Ruotsalainen” vaihtoventiilitekniikka, sekä kotimainen täysteho, joka usein oli varustettu myös tulistuksenpoistolla.

IVT Greenline, NIBE Fighter ja Thermia olivat varmasti ne yleisimmät tuotteet. Näitä kaikki oli varaajalla tai ilman. Ensimmäiset versiot ylsivät 50C menoveden lämpötilaan. Kaapit ovat 60x60cm pohjalla. Edellämainuttujen koneiden tilalle olemme laittaneet pääasiassa NIBE S1245 ja Bosch Compress 7800i invertterikoneita. Hyötysuhde on reippaasti korkeampi, käyttövesi kuumaa, ääni selkeästi hiljaisempi, sekä käytettävyys todella paljon parempi. Nämä ovat ne fiilikset, jotka vaihdon jälkeen tulevat esiin.

Lämpöässä V10 oli varmasti myös yksi todella suosittu malli. NIBE S1245 ja Bosch Compress 7800i invertterikoneet soveltuvat hienosti myös näiden tilalle. Vaihdon jälkeen korostuu varsinkin tuo alhaisempi äänitaso.

Yhteenveto

Korjaus vai uusiminen - päätös riippuu monista tekijöistä. On tärkeää ottaa huomioon maalämpöpumpun ikä, korjauskustannukset, energiatehokkuus, ympäristövaikutukset ja tulevaisuuden tarpeet. Jokainen tilanne on ainutlaatuinen, ja päätöstä tehdessä kannattaa harkita kokonaisvaltaisesti kaikkia näitä tekijöitä.

Olen itse seurannut lämpöpumppujen kehitystä vuodesta 1997 ja toiminut sekä kouluttajana, että tuotepäällikkönä. On ollut ilo seurata, kuinka hurjasti lautteet ovat kehittyneet vuosien saatossa.

Ota rohkeasti yhteyttä, niin katsomme yhdessä sekä vanhan laitteen ominisuudet, että tarpeenne ja valitsemme parhaan mahdollisen ratkaisun.

-Pasi-

0
Feed

Jätä kommentti